Tovább dübörög a 8. Csíkszeredai Könyvvásár – beszámoló a harmadik napról

Gyermekfoglalkozás és közönségtalálkozó

Szombaton, a 8. Csíkszeredai Könyvvásár harmadik napján délelőtt a családoké volt a főszerep. Izgalmas foglalkozások, közönségtalálkozó és bábelőadás várta a szüleikkel érkező kicsiket. A könyvvásár látogatói csak úgy hömpölyögtek a vásártéren, a gyerekek könyveket szorongatva szaladgáltak fel-alá.

Reggel 10 órakor a Szöcskedombon várta Szabó Réka az apró látogatókat egy izgalmas gyerekfoglalkozásra. A foglalkozás alapját Kiss Lehel és Kürti Andrea nemrég megjelent Meglessük a pandát című verses-rajzos lapozója nyújtotta. A Szöcskedomb a harmadik reggelen is megtelt zsibongó, alkotó gyerekekkel, akik a kis asztalok körül vízfestékkel és pecsétekkel varázsoltak színekben pompázó képeket, alakokat, formákat. 

A színpad elsőként Dániel András írót látta vendégül egy közönségtalálkozó keretein belül, ahol egyben a Mint akit ezért rajzoltak ide című illusztrációs kiállítást is megnyitották. A kiállítást Túrós Eszter művészettörténész nyitotta meg bemutatva és méltatva Dániel András munkáit. A sokoldalú alkotó írója és illusztrátora is könyveinek, s a kiállítás ezekből a rajzokból szemelget. A közönségtalálkozón a szerző tulajdonképpen foglalkozást, interaktív beszélgetést és vetítést is tartott. A kuflikat nem ismerők is otthonossá váltak a kufli-világban, amelyben a gyerekek egymást túlharsogva igyekeztek bizonyítani saját jártasságukat. A történetekből is felolvasott a szerző, aki ugyanakkor a kuflik jól ismert hangjait is maga személyesítette meg. A találkozó végére az is kiderült, számos lelkes író- és illusztrátorpalánta ül a közönség soraiban, akik valamikor talán valóban itt állhatnak majd a Csíkszeredai Könyvvásár színpadán, de már mint írók, alkotók. A program végén Dániel András a maga alkotta kufli-betűkkel dedikálta az apró rajongók könyveit.

Egy kupac kufli – bábszínház 

A szerzőt követve maguk a kuflik is ellátogattak a Csíkszeredai Könyvvásár színpadára a Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat jóvoltából. A Rumi László rendezésében előadott Egy kupac kufli bábjátékot Bandura Tibor, Kófity Annamária, Nagy Anikó és Nagy Tamás bábosok vitték színpadra a lelkes közönség legnagyobb örömére. A színekben, mozgásban gazdag, zenés és pörgős előadáson a gyerekek együtt szurkoltak, táncoltak, énekeltek és tapsoltak az ugráló kuflikkal végigkövetve a vidám történeteket. A Brighella Bábtagozat valódi mókát, igazi kufliparádét hozott Csíkszeredába.

 

„Gasztronómiai időutazás” – Könyvbemutató ételkóstolóval

Egy különleges bemutató keretein belül tárták a csíkszeredai közönség elé a Saly Noémi szerkesztésében megjelent Ferencesek főztje című kiadványt a szerzők. A színpadon Gyarmati Zsolt történész, Mihály László fényképész és Szőcs Előd gasztrótanácsadó beszélt a kötetben szereplő receptek keletkezés- és háttértörténetéről, a ferences barátok életmódjáról és élelmezési, életviteli szokásairól a receptek keletkezési idején, az alapanyagokról, a korabeli gasztronómiai tudásról. Beszámoltak arról is, hogy kezdetben Gyarmati Zsolt forráskiadványban gondolkodott, de Mihály László ötlete nyomán egy modern, színes és látványos kiadvány elkészítésére határozták el magukat, így alkotva meg egy igazán különleges és egyedi könyvtárgyat. A színpadon lévőktől megtudhatta a közönség, hogy előkészületben van a könyv román és angol fordítása is, ami fontos lépésnek számít a kiadvány utóéletében, illetve a helyi kultúra, a ferences tudás átadásában, megismertetésében is. Kiderült a kötet a közel 220 eredeti receptből mindössze 55-öt tartalmaz a kísérő szöveganyaggal együtt, de számíthatnak az olvasók következő kötetre is. A Tortoma Kiadó jóvoltából bemutatott könyv egyik receptjét a Csíkszeredai Könyvvásár látogatói is megkóstolhatták személyesen. Szőcs Előd „kendermag-cibrével” és „árpa tejben” elnevezésű desszerttel kínálta az érdeklődőket, akik megbizonyosodhattak maguk is a ferencesek receptjeinek ma is élő értékeiről és kulináris izgalmairól. 

 

Petőfi 200

A csíkszeredai Promenádon nyitotta meg Juhász Anna irodalmár ünnepélyesen a Huszonhat év – Petőfi Sándor című mozgókiállítást, ami a kétszáz éve született Petőfi életét meséli el tizenhat nagyszabású táblán, fókuszba helyezve a költőhöz kapcsolódó fogalmakat, idézeteket és gondolatokat. Juhász Anna kiemelte mennyi érzést és értéket fogalmazott meg helyettünk, adott át számunkra Petőfi költészete, életműve során. Hozzátette, amellett, hogy kapcsolódni és kötődni tudjunk Petőfi alakjához, szerinte az a kiállítás igazi tétje, hogy Petőfin keresztül ismerhessük meg a mai világban is, milyen valamiben hinni, valamit akarni, és valamiért tenni. Az utazókiállítás pár hétig látogatható Csíkszereda központjában, mielőtt továbbutazik majd más székelyföldi városokba, településekre.

A Petőfi Kulturális Ügynökség beszélgetéssorozata

A Csíkszeredai Könyvvásár harmadik napján egész délutánra a Petőfi Kulturális Ügynökség lakta be a színpadot. A Szőcs Géza 70 című megemlékező beszélgetésen Juhász Anna Farkas Wellmann Endre író, költővel és Szilágyi Enikő színművésszel tárta a közönség elé Szőcs Géza életének és életművének egyes stációit. Ki-ki a személyes tapasztalataiból és a költőhöz fűződő viszonyából, személyes történekből kiindulva fogalmazta meg és járta körül a maga, valamint végsősoron mindannyiunk Szőcs Gézáját. A kötetlen, laza szerkezetű beszélgetés menetét Szilágyi Enikő felolvasásai tarkították, s egyben referenciát is nyújtottak a beszélgetőtársak által elmondottakhoz. Szó esett A kolozsvári sétatér című különleges Szőcs Géza kötetről, melyben a költő verseinek válogatása olvasható, a kötet írott verseivel kézenfogva pedig jár egy QR-kód alapon letölthető hangoskönyv is a versek hanganyagával Szilágyi Enikő előadásban. Az értékes emlékkiadványt az érdeklődők meg is vásárolhatták a Gutenberg Kiadó standjánál. 

 

Bánffy Miklós születésének 150. évfordulója alkalmából megemlékező beszélgetésre került sor a Csíkszeredai Könyvvásáron Bonczidai Évával, a Magyar Kultúra folyóirat főszerkesztőjével, Szebeni Zsuzsa színháztörténésszel és Bodolai Balázs színművésszel. Kezdetben mindhárom résztvevő arról számolt be, hogyan, milyen körülmények között találkoztak, ismerkedtek meg Bánffy alakjával, milyen viszony fűzi őket a néhai polihisztorhoz, életművéhez és szellemiségéhez. Bodolai Balázs azt is kiemelte, mennyire zavarba ejtő, hogy mennyi minden beleférhet egy ember életébe, milyen színes lehet egy életmű palettája, illetve milyen sok dolgot köszönhet egyetlen embernek a magyar kultúra és az utókor. Szebeni Zsuzsa úgy fogalmazott, fantasztikus életigenlés jellemezte Bánffyt, aki a legrosszabb helyzetekből is igyekezett a jót látni, és abból építkezni. A beszélgetés során Bonczidai Éva röviden bemutatta a Magyar Kultúra folyóiratot is, a tematikus lapszámok hátterét, az alaposságra épülő szerkesztési elveket.

 

A Csíkszeredai Könyvvásár színpadján mutatták be délután a Juhász Ferenc nevével fémjelzett Más Petőfi az enyém című kötetet Juhász Anna irodalmár, Juhász Ferencné és Szilágyi Enikő színművész részvételével. Személyes történetek, visszaemlékezések mentén körvonalazódott egyre tisztábban a 95 éve született Juhász Ferenc költő viszonyulása a 200 éve született Petőfi Sándorhoz és költészetéhez. A költői életeket és életműveket párhuzamba állító kötet ismertetése és a versek, szövegrészletek felolvasása mellett a beszélgetés résztvevői izgalmas szempontokat vetettek fel, illetve fontos kapcsolódási pontokat állapítottak meg. Beszéltek a kötetben megjelent tanulmányokról, a népi eposzokról, a Juhász Ferenc által Csodaszarvas-fiúként emlegetett Petőfiről és ennek a csodaszarvas képnek a jelentőségéről a Juhász életműben. A gondosan összeállított, értékes könyvtárgyként értékelhető kiadványt a könyvvásár látogatói kézbe vehették vagy meg is vásárolhatták a Gutenberg Kiadó standjánál.

 

Húrok és hangszálak

Újabb szívmelengető zenés irodalmi programon vehettek részt a Csíkszeredai Könyvvásár látogatói szombat délután. Lackfi János író, költő felolvasásait lánya, Lackfi Dorottya gyönyörű énekes előadása körvonalazta, melynek zenei aláfestését Sinha Róbert gitárművész szolgáltatta. A magukkal ragadó zenei dallamok, a virtuóz gitárjáték felejthetetlen összhangot képezett a megzenésített szövegekkel, melyek közül számos szövegnek maga az énekes, Lackfi Dorottya a szövegírója is. A költő által felolvasott versek különböző köteteiből voltak összeválogatva, így a közönség egy-egy kis ízelítőt is kaphatott ezekből, hisz Lackfi rendre el is helyezte azokat forráshelyük szerint, megmutatva a köteteket is. A Juhász Anna közreműködésével összeállított előadásban a könnyűzene és a világzene kettőse az irodalommal kézen fogva kalauzolta el hallgatóságát egy csodás utazásra, a húrok, a hangszálak, na meg a szövegek világába.

Könyvbemutatók

A Fodor Sándor teremben mutatták be azt a gondos szakmaisággal összeállított kiadványt, ami a váradhegyfoki premontrei prépostság történetét tárja fel egy kilenc évszázados metszetben. A Holnap Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Kilenc évszázad hit és kultúra című kötet Molnár Judit és Fejes Rudolf Anzelm O.Praem (aki jelen is volt a bemutatón) odaadó munkáját dicséri. Szűcs László szerkesztő beszélgetett a szerzővel a kötet kapcsán a váradhegyfoki premontrei prépostság történetének egyes stációiról, a vállalt kultúrterhekről. A premontrei iskolák kapcsán szó esett az oktatási rendszerről, a tehetséggondozásról, sokszínűségről és kapcsolatépítésről. A bemutató résztvevői egyaránt betekintést nyerhettek a rend történetébe és mindennapi életébe. 

 

Szondy Adorján György verseskötetének, a Másik szememben a vesszőnek bemutatója következett az emeleti teremben, ahol a versfelolvasás mentén érdekes beszélgetés alakult ki a költő és Miklóssi Szabó István között. Szondy elmondása szerint jobb szereti, ha versei, szövegei beszélnek helyette, önmagát inkább az írás általi kifejezésben látja hitelesnek, ám Miklóssi nem hagyta hallgatásban a költőt, izgalmas kérdései mentén megtudhatta a közönség, milyen más tevékenységeket űzött még a költő, milyen újabb szövegeken és kiadásokon dolgozik. A költő kifejtette azt is, hogy szerinte az értékítélet a fontos, a művek minőségük szerinti, és nem mennyiségi alapú megítélése, de arról is szó esett, mit gondol a mai magyar irodalom helyzetéről, a zajból kiemelkedni képes alkotásokról. 

 

A Pro-Print Kiadó Ferencz Imre három legfrissebb kötetét (Peremvidék, Galba ideje, Takarodó) hozta el a könyvvásárra. A Fodor Sándor teremben Lövétei Lázár László és Sarány István társaságában találkozhattak az érdeklődők Ferencz Imrével, köteteivel, de még a kötetek borítóján szereplő Márton Árpád-festménnyel is. A költő határozott kiállása, szilárd véleménye és elgondolkodtató válaszai mentén tartalmas beszélgetésben lehetett részük a jelenlévőknek. Költői autonómiáról, szuverén világok megteremtéséről szólt egy felolvasott vers, de továbbiakban a beszélgetés is. A költő beszélt még családi verseiről, életében megírt újságcikkeiről és azok hangvételéről. Szó esett még a saját tapasztalatokon alapuló szubjektív írásmódról, valamint a poeta doctusra jellemző objektív írásról, majd a saját történet egyetemesen befogadható megírhatóságáról az irodalom berkein belül. A tanulságos bemutatón a résztvevők nem csupán a köteteket ismerhették meg, de azok szerzőjét is még jobban megérhették. 

 

A 10 éves Lector Kiadó képviseletében Gálfalvi Ágnes kérdezte Márton Evelint Farkashab című legújabb regényéről. Az archív naplóként jelölt regény az örök kamaszkor történetét az indiánság, a szabadság fogalmaira fűzi fel. A Kolozsváron játszódó történet a tömbházasítás kollektív élményét, közös emlékét beszéli el mintegy új vadon képet tárva fel a tömbháznegyedek világában. A territoriális harcokról, a nemzetiségi konfliktusokról s ezek nyelvi kifejeződéseiről beszélt a szerző. Márton Evelin kitért még a különböző generációk és életmódok meghatározta élményfeldolgozásokra, a tapasztalatok elmélyítésének és megértésének változásaira az egyes korok során. Úgy vélte napjainkban lehet az embereknek leginkább idejük és energiájuk a felnövekedés során a gyermekkorban megélt tapasztalatok feldolgozására és megértésére, hiszen különböző traumák, jó vagy rossz élmények mindig is érték a fiatalságot felnövekedésük során, de változó, hogy mikor milyen mértékben tudtak ezzel foglalkozni az emberek. Kifejtette, az irodalomban is örökös témává váltak ezek a kérdések, de inkább a művészeti nyelv, a megfogalmazás módja változhatott az idők során, ami változtatja az elbeszélhetőséget is. 

 

Márton László kérdezte a könyvvásár színpadán Hajdú Farkas-Zoltánt legújabb, Márton nyaracskája című regényéről. A Bookart Kiadó gondozásában megjelent kötet a szerző korszakokon átívelő és műfajok között besorolhatatlanul kanyargó elbeszélésfolyamának ötödik kötete. A közönség megtudhatta honnan is származik a címben is szereplő kifejezés, mire vonatkozik és milyen viszonyban áll a történettel, a szöveg egészével. Márton László értő moderálásában fontos részletek derültek ki a keletkezésről, a történetről, műfaji és elbeszéléstechnikai részletekről is. A tartalmas beszélgetés mellett Dálnoky Csilla színművész olvasott fel részletet a regényből. 

 

Színültig telt nézőtér előtt került sor a színpadon arra az érdekfeszítő bemutatóra, melynek alapját a Színháztól színházig című interjúkötet szolgáltatta. Az interjúalannyal, Tompa Gábor színházi rendezővel Márton Evelin író beszélgetett a kötetről, színházról és magánéletről. Olyan megállapítások hangzottak el a színpadon, mint hogy a színház a közeledés eszköze kell legyen, nem pedig az elszigetelődésé, valamint arról is szó volt, hogy egyetlen drámai szöveg sem valósítja meg magát a színpadon. Beszélt Tompa Gábor kikapcsolódásról és olvasásról, majd kifejtette a rendezés kettősségét, hiszen folyamatos megélésről és eltávolodásról van szó, de ebben a mindenkori ki-be lépésben könnyebb az átjárás, mint azt kezdetben gondolták. Márton Evelin kérdezte még a rendezőt az operákhoz fűződő viszonyáról, valamint arról az operáról is, amit éppen rendez. Végezetül fejtette ki a rendező, hogy a zene szerinte a legelvontabb művészeti forma, ami képes minden hallgatójában egész egyedi világokat megteremteni. A beszélgetést követően Tompa Gábor dedikálta is az interjúköteteket a Bookart Kiadó standjánál. 

Lélekfitnesz – zenés irodalmi est

Miután délután maga Lackfi János állt a Csíkszeredai Könyvvásár színpadán, az esti műsor keretein belül a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása idézte meg a költőt: a Lélekfitnesz című zenés irodalmi előadásban Sebestyén Aba Lackfi költeményeit és prózai műveit feldolgozva adta elő azokat dalban és prózában. A színházat is közelítő koncertelőadáson a résztvevők együtt ringatóztak Cári Tibor zongorista és Szabó J. Attila csellista játékára, és együtt utaztak Sebestyén Abával az élet értelmét keresve, míg a színész hangja betöltötte az egész arénát, ahogyan szívét-lelkét feltárva adta át az elsöprő érzelmeket a könyvünnepen jelenlévőknek.

Biró Mónika-Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük