Könyvekkel a kézben, feltöltődve búcsúzunk – beszámoló a 8. Csíkszeredai Könyvvásár zárónapjáról

A Csíkszeredai Könyvvásár utolsó napja a kicsiknek kedveskedett még további programokkal, iskolásoknak díjkiosztóval, gyerekkoncerttel minden kedves látogatónak.

Délelőtt a Szöcskedombon Tündérkert címmel gyermekfoglalkozáson vehettek részt a gyerekek Szabó Réka és Kürti Andrea vezetésével. Hosszú idő óta először illusztrációs foglalkozásra került sor, ahol a gyerekek elleshettek néhány trükköt és kérdezhettek is az illusztrációkészítés folyamatairól, felfedezhették a papírban, ceruzában és festékben rejlő végtelen lehetőségeket, majd megalkothatták a saját színes ábrákból és vonalakból álló Tündérkertjüket. 

A zárónap délelőttjén Lackfi János és Sinha Róbert tért vissza a színpadra, hogy a nézőtéren zsibongó gyerekeket és szüleiket is varázslatos kalandra hívja a versek és a zene birodalmába. Humoros, könnyed bemutatkozás után az író felolvasott verseiből, interaktivitásra, párbeszédre hívta a gyerekeket, kérdéseket tett fel nekik. Játékosan vezette az apró hallgatókat a költemények birodalmába, ahová Sinha Róbert gitárjátéka és éneke kísérte őket közös dalolásra hívva a jelenlévőket. Az együtt megélt közös program keretein belül a két előadó fergeteges jókedvvel engedte útjára a könyvvásár közönségét. 

A vásártér utolsó programján kiértékelővel egybekötött közönségtalálkozóra került sor. A Dániel András Jaj, ne már! – mondta a hal című regényén alapuló olvasójáték kiértékelőjén Borbély Hajnalka és Boda Szidónia magyartanárok számoltak be az olvasójátékon részt vett 25 csapat jobbnál jobb munkáiról. A résztvevő gyerekek káprázatos módon, roppant egyedien és kreatívan oldották meg a feladatokat. Bár kiemeltek néhány kimagaslóan teljesítő csapatot, minden résztvevő elismerő oklevélben és ajándékban részesült, hiszen szándékosan nem a versenyhelyzet kialakítása, hanem a közös együttlét, a játék volt a szervezők célkitűzése. 

Dániel András író és illusztrátor is jelen volt a beszélgetésen, így őt is meg lehetett kérdezni a regény keletkezéséről, a történetről és a szereplőkről, az írásról és ötletelésről. A résztvevő gyerekek számára nem csupán a közös munka öröme, illetve sikere, de a könyv írójával való találkozás is felejthetetlen élményt nyújtott. A program végén a könyvek kipakolásának, a standok és a színpad lebontásának zajában Dániel András még dedikált a hosszú sorban várakozó olvasóknak.

A teljesség felé – zárókoncert

Vasárnap este a Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán a közel teltházas nagyteremben zárult le ünnepélyesen a 8. Csíkszeredai Könyvvásár Gryllus Dániel A teljesség felé című dalsorozatának nagykoncertjén. 

A kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész Weöres Sándor költői prózájának mondatait, gyakran epigramma sűrítésű filozófiai gondolatait vette alapul az előadás összeállításakor, ezek köré komponált zenéket, dalokat csaknem negyven évvel ezelőtt. A többféle tradíció zenei világából merítő dallamok a XXI. században kaptak új formát Gryllus Samu hangszerelésében, húsz, széles műfaji spektrumról érkező előadó tolmácsolásában. A csodálatos előadáson olyan neves előadók állhattak a csíkszeredai közönség elé a színpadra, mint Andrejszki Judit, Bognár Szilvia, Both Miklós, Ferenczi György, Gryllus Dániel, Koszorús Krisztina Koszika, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szirtes Edina Mókus.

A felejthetetlen, egész teret betöltő hangzásvilág, az irodalom és a zene újbóli találkozásának élménye végképp bizonyossá tette, milyen elképesztő dolgok, érzelmek születhetnek a különböző művészetek együttes kibontakozásában. A teljesség felé nagytermi koncertprodukció méltó zárása volt a könyvvásár esemény- és előadássorozatának.

Bár a 8. Csíkszeredai Könyvvásár eseményei az Erőss Zsolt Arénában véget értek, a közös élmények, baráti találkozások, a felhangzott dallamok, az izgalmas beszélgetések, a tartalmas gondolatok és a sok-sok átélt érzelem mind velünk, a könyvvásár résztvevőivel maradnak, ahogyan a rengeteg szép megvásárolt, dedikált kiadvány is, melyekből töltekezhetünk a jövő évi viszontlátásig.

A 8. Csíkszeredai Könyvvásár szervezőinek nevében köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik hozzájárultak a könyvvásár létrejöttéhez és sikeréhez. A négy napos könyvünnep programsorozata a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg. Köszönjük partnereinknek, a kiadóknak és a meghívottaknak a rendkívül színvonalas programokat, előadásokat és az értékes kiadványokat. Köszönet illeti továbbá médiapartnereinket, támogatóinkat, a szervezőket, önkénteseket, s legfőképp a tisztelt közönséget, a könyvvásár minden kedves résztvevőjét.

Biró Mónika-Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük