Ilyen volt a Szöcskedomb a Csíkszeredai Könyvvásáron

A Szöcskedomb, avagy a 7. Csíkszeredai Könyvvásár gyerekbirodalmának névadója és arculattervezője nem más, mint Kürti Andrea illusztrátor. A nevet a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent Teofil mesekönyv, Osztálytalálkozó című meséje ihlette, melyben a Szöcskedombon találkozik az idős a fiatallal, ahol egymással beszélgetnek, egymásról tanulnak. 

A csütörtöki megnyitó a rajzversenyre beérkezett munkák tárlatának méltatásával és a legjobb rajzok díjazásával kezdődött. A kiállított rajzok mellett a falakon helyet kaptak Rofusz Kinga, Kürti Andrea és Márton Éva illusztrációi, valamint számos könyv, amelyek a szülők és a gyerekek számára is egyaránt inspirációként szolgált a gyerekszoba/nappali berendezéséhez nyomatékosítva, hogy mennyire fontos az, mit látunk nap mint nap magunk körül, mivel találkozik a gyerek a szobájában. Egy igényesen kidolgozott, színharmóniában egységes összkép pozitívan hat az érzékszerveinkre és észrevétlenül bemászik a tudatalattinkba, ahonnan szükség esetén elő-előbukkan. Hasonló megfontolásból kértük válogatva a játékokat is, amelyek erdélyi kézművesek munkái közül kerültek ki. (FabriGál, Favolart, KreaCo, Little Dots Family, Katafolt, Zorka Kreatív, Softloft Textiletoys, Wood for fun, Kovács Turi Emese, Casa Lutz Ház bútorok) Valljuk, hogy ha egy gyerek kezébe úgy esztétikai, mint kivitelezési szempontból minőségi játékok kerülnek, akkor pozitívan alakul a szépérzéke, jobban megfigyeli az apróbb részleteket, igényesebb lesz saját magával szemben is. 

A kiemelt gyerekfoglalkozások tematikáját a frissen megjelent gyerekkönyvek nyújtották. Első nap Szőcs Margit, Teofil (Gutenberg Kiadó) című mesekönyvéből a Nyelviskola került feldolgozásra. A gyerekek az írónő felolvasásában hallgathatták meg a mesét, majd a könyvben található avar nyelvű szótár szavait sajátították el mondatok, versek, párbeszédek megalkotásával, melyeket fel is olvastak. A három legtalálékonyabb csapat tisztelet példányban is részesült Szőcs Margit és Kürti Andrea dedikálásával. A Setőfi Pándor csapat verse:

Avtidrof

mátávÁlu tEndáj

whetukámokÁmo 

 mbanÁmbi áfelEle

táulUpe leáliÍfáno

mádrÁdra dembábÁmbá

mtáwárírá fáingÁá

nyákÁné mákázolé

máplmpi tuipulOtu

nágelevUki dembábÁmbá

kOró háláh olÓ

Fordítva

nap, nappal aludni,

éjszaka sétálni,

felhőket elfújni.

Az erdőt felszedni.

Madarakkal beszélni,

A füvet megenni.

Esőben játszani, 

A virágot megsütni.

Szívesen beszélni, 

az avar nyelvet.

Második nap a Hamupogácsa című könyvből (Cerkabella Kiadó) a Mese a kezed öt ujjáról, erdélyi szász népmese volt a hangulatadó. A gyerekek a mesében bemutatott tulajdonságok alapján választották ki, hogy melyik ujjacskával tudnak legjobban azonosulni, milyen értéket képviselnek egy közösségen belül. Ezután további négy tulajdonságot kellett írjanak a lerajzolt kezük ujjacskáira, amelyeknek ugyan nincsenek birtokukban, de szeretnék elsajátítani a jövőben.

Harmadik nap Bertóti Johanna Almából ki körtébe be című könyvének Zengővári Judit általi illusztrációiból kiindulva kollázsokat ragasztottak a kíváncsi érdeklődők. A kollázs elkészítéséhez nyomdai íveket használtunk, így új értelmezésben és formában keltek életre különböző illusztrátorok munkái.

A munka folyamán a gyerekek megismerkedtek a geometrikus és organikus szavak jelentésével, így az alkotásokat az előbbi formavilág alkalmazásával készítették el.

Negyedik nap az Egykutya&Co sepsiszentgyörgyi csapat néhány tagjával barangolhattak a gyerekek az Ex Librisek világába. Mindenki saját Ex Librist készíthetett a linometszés varázslatos rejtelmeit elsajátítva. A munkafolyamat során a résztvevők megismerkedtek a linóleummal, a vésővel, a préssel és a nyomdafesték szagával is.

Állandó foglalkozások

A gyereksarokban babáknak, totyogóknak, nagyoknak egyaránt volt lehetőségük játékra, alkotásra, olvasásra. Az egészen picik a színes, illusztrációkban gazdag párnák között kúsztak-másztak. A totyogóknak mindig akadt színeznivaló óriás leporello formájában, kerültek fajátékok amelyekből vasúti sínt lehetett építeni a vonatoknak vagy éppen fa puzzle, amelyet már egészen bonyolult volt kirakni. Akik már vágni és ragasztani is tudtak, azoknak volt lehetőségük síkbábokat készíteni és a kész munkájukkal játszani a kihelyezett bábszínház keretnél. Ugyanakkor elkészült számos mágneses könyvjelző, melyeket a legtöbben filccel díszítettek, de aki türelmesebb típus volt, az kipróbálta a színes textilek ragasztását is. Akik már művelték a betűk tudományát a Vágj verset címet viselő asztalnál találták meg helyüket, ahol nyomdai ívekből vágtak ki különböző verssorokat, illusztrációkat és egy új értelmezésben ragasztották össze azokat.

Összegzésként elmondható, hogy alkotó tevékenységekben, szemléletformálásban gazdag szöcskedombos napokat tudhatunk magunk mögött, ahol kicsi és nagy, szülő és nagyszülő egyaránt kikapcsolódhatott, akár aktív részvétel során, akár lazítás, pihenés által. Tudjuk, hogy aki az idén a Szöcskedombon járt, az jövőre is visszatér, és azt is, aki kihagyta, az jövőre már be is írta a programjába, hogy le ne maradjon róla. Találkozzunk jövőre is a Szöcskedombon!