Színes gyermekprogramok Szöcskedombon innen és túl

A csíkszeredai könyvünnep idén kiemelt figyelmet fordít a legfiatalabbakra is. A Gutenberg Kiadó által megálmodott Szöcskedomb gyermekbirodalom a könyvvásár mindegyik napján gondosan összeválogatott gyermekkönyvekkel, illusztrációs- és játékkiállítással, könyvekre épített gyermekfoglalkozásokkal várt kicsiket és nagyokat.
Csütörtök délelőtt Kürti Andrea nyitotta meg az Átváltozások gyermekrajz pályázatra érkezett művekből összeállított tárlatot, illetve kiértékelte a pályaműveket, végül átadta a díjakat. A Balázs Imre József és László Noémi verseihez készített gyönyörű illusztrációk kiállítva maradtak a könyvvásár teljes ideje alatt.
A Szöcskedomb Szőcs Margit Teofil című mesekötetének bemutatója után Nyelviskolává változott, ahol a gyerekek a mesék írójával és Szabó Rékával, a KreaKids Studió csíkszeredai vezetőjével elsajátíthatták Teofil avarnyelvét.

Péntek délelőtt a nemrég megjelent Hamupogácsa című hiánypótló kötet alapján tartott gyermekfoglalkozást Szabó Réka. A kötetet hat különböző témakör, nevelési helyzet alapján válogatták: a szorongás, füllentés, kirekesztettség, önbizalomhiány különféle formái és azok megoldásai a mesékben is megjelennek. A foglalkozás a meséket kísérő játékokra és beszélgetésekre épült.
Szombaton Bertóti Johanna Almából ki, körtébe be című kötete alapján tartott illusztrációs foglalkozást Szabó Réka. A Szép Magyar Könyv díjas kötet verseihez kollázs rajzokat készítettek a gyerekek Zengővári Judit játékos, minimalista, geometrikus illusztrációiból inspirálódva.

Vasárnap az Egykutya&Co művészi csapatával készíthettek saját Ex librist az érdeklődők. A Sepsiszentgyörgyi lelkes csapat a #linolove műhelymunka keretein belül ismertette meg a lino metszés rejtelmeit és folyamatait a könyvvásár Szöcskedombján.

A szervezett programokon kívül állandó zsongás töltötte be a Szöcskedombot, ahol nem csak a legkisebbek, de még a felnőttek is érdekfeszítő foglalkozásokat találtak, lepihenhettek, kikapcsolódhattak a vásár forgatagából kicsit kiszakadva a színes rajzok és mesés könyvek birodalmában.
Kiértékelővel és díjazással zárták az 5. osztályosokat megszólító csoportos olvasójátékot, amely Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi és a száguldó város című kötetét vette alapul. Az író maga nem tudott jelen lenni, de levélben üdvözölte a gyerekeket, és megköszönte nekik, hogy olvassák, szeretik Vajon Nagyit. Zárásaképp a próbatételeket kiálló csapatok munkáit Borbély Hajnalka és Bota Szidónia tanárnők értékelték, majd díjazták. Az Ágoston Szász Katalin vezette beszélgetés keretein belül pedig maguk a gyerekek is megszólaltak, megosztották a közönséggel megoldásaikat.

A könyvvásár színpadán sem feledkeztek meg a gyerekekről: kortárs megzenésített gyermekversekkel lépett fel csütörtökön a budapesti Eszter-lánc mesezenekar. Szombat délelőtt a szatmárnémeti színház Brighella Bábtagozata a Tótágas, avagy bolond mesék című darabot vitte színpadra Bartal Kiss Rita rendezésében, vasárnap pedig koncertet adott a kolozsvári Karaván Együttes.

Biró Mónika-Anita