Zilahi Csaba: Erdélyi magyaRock 1970–2010 – Könyvbemutató | Közreműködnek: Csutak István, Role zenekar

Hiánypótló kötet bemutatójával búcsúzik a Csíkszeredai Könyvvásár második napja. Demeter Csanád beszélget Zilahi Csabával az Erdélyi magyaRock 1970–2010 című kötetéről. 91 zenekar és előadó mutatkozik be a könyv lapjain az erdélyi rockzene első négy évtizedéből. 

A beszélgetésből kiderül, szinte semmilyen összegző mű nincsen a még témában, s a most bemutatott gyűjtemény is alig két napja érkezett meg a nyomdából erre az első, mondhatni ősbemutatóra Csíkszeredába. Alapos válogatás és gyűjtői munka előzte meg a kötet kiadását, s a szerző úgy véli, lesz ennek még folytatása is, hisz bizonyosan maradtak ki így is mérvadó előadók, zenekarok, kiknek még helye van és lesz a gyűjteményben. 

Az erdélyi rocktörténet magyarországival való kapcsolódási pontjai is szóba kerülnek. Zilahi szerint több erdélyi zenekar is eleve úgy indult, hogy a magyar nagy zenekarok hírnevét áhította, vagy éppen dalaikat koppintotta. Tisztában volt mindenki azzal, hogy itt más lehetőségek vannak csak, s így vált az erdélyi rockzene a magyar általános rocktörténet, de a román részévé is.

A kötetbemutatót a rockzene apropóján Csutak István, a Garabonciás zenekar frontembere követi a színpadon, majd a Role zenekar lép fel, és alapozza meg a hangulatot.                                                            

Biró Mónika-Anita