Vecsei H. Miklós előadóestje Balla Gergely közreműködésével

„József Attila soha nem írt olyant, amit nem élt meg.” – lehetne az esti előadás egyik kulcsmondata. Vecsei H. Miklós magával ragadó előadással és zenei aláfestéssel egybekötött performanszával eleveníti meg József Attila életművét és szellemiségét, életét, annak örömeivel és tragédiáival együtt. A Mondjad, Atikám! című monodráma megalkotója ugyan nem a teljes darabot adja elő, de egy kimagaslóan tartalmas és értékes programot visz színpadra, és zárja a Csíkszeredai Könyvvásár utolsó estjét.

Az előadó kezdetben leszögezi, hogy mindannyian töréseinkből dolgozunk, de értelmezése szerint József Attila életében nem csupán törések voltak, hanem teljes életét
egyetlen nagy törésben élte le. Elárulja, úgy érezte, ha tisztességesen elolvas mindent, amit a költő valaha írt, vagy írtak róla, akkor megértheti, hogy ez az alapvetően sérült ember, hogyan
válhat már-már krisztusi példaképpé a magyar irodalom- és kultúrtörténetben.

József Attiláról beszél, idéz tőle, mesél a monodráma keletkezési történetéből, annak utóéletéről, ebből a saját előadásából szemelget, miközben Balla Gergely gitárral kíséri. Vecsei József Attila-interpretációja mély érzelmekre, őszinte átszellemülésre és egyéni értelmezési aktusokra készteti a hallgatóságot.

Nem csupán arra hívja fel figyelmünket, hogy olvassuk József Attilát, hanem arra, hogy értsük, értelmezzük, és őszintén éljük meg őt, aki nem költő volt, hisz vele megtörtént a költészet.

Biró Mónika-Anita