Balla Gergely: Partért kiáltó – Zenés könyvbemutató

A Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánjának utolsó csíkszeredai programja, Balla Gergely kötetbemutatója indítja a Csíkszeredai Könyvvásár utolsó, zárónapjának reggelét. A Platon Karataev elnevezésű zenekar szövegírójával és frontemberével Juhász Anna irodalmár és Vecsei H. Miklós színművész beszélget költészetről és zenéről.

Közös narratívákról, összekapcsolódó hosszabb és rövidebb sorokról, az egységélményt kifejező vízszimbólumokról beszélnek a pódiumon a kötet kapcsán. Juhász Anna megjegyzi Balla verseiről, hogy kicsit sem redukált az a nyelv, amit a költő-szövegíró alkalmaz alkotásaiban.
Balla Gergely részletesebben is beszél a költészetét is megalapozó természeti képekről. Szerinte az ókorban már mind leírták a szavak szintjén, amit a természeti képekkel, ebben a tartományában el lehetett mondani. Vecsei itt hozzáfűzi, hogy a költő már első kötetében rengeteg képet és eszközt „elhasznált”, így ha szándékában áll még írni, következő kötetében újabbakat kell találnia.

A versekből dalba foglalva elő is ad a költő, s fontos megjegyezni, hogy szövegei nagyon jól működnek énekelve, zenésítve és előadva. Elmondása szerint a dalok a legszemélyesebb módon képesek beszélni a különböző élményekről, illetve átadni mindezt a kikapcsolódni vágyó közönségnek.
Végezetül arról is beszél, mindenképp pozitívan éli meg, hogy alakult egy csapat, egy zenekar köré, hisz jobb az alkotás útján együtt járni, mint egyedül. Eltérő emberek, de az alkotásban rátaláltak egy „közös-lelkűségre”, és úgy érzi ezt, és a hasonló értékeket nagyon meg kell becsülni. A végszó után előad még egy verset, s a 7. Csíkszeredai Könyvvásár könyvbemutatóinak sorát is zárva ezzel dedikál a Gutenberg Kiadó standjánál.

Biró Mónika-Anita