Havas Juli: Nincs Hold, ha nem nézed – Könyvbemutató

Első kötetes szerző mutatkozik be Csíkszeredában: Havas Juli a Nincs Hold, ha nem nézed című regényét mutatja be a csíki közönségnek a Kalligram Kiadó vezetőjének, Mészáros Sándornak a közreműködésével. 

Számos érdekes részlet derül ki a beszélgetésből a regényben szereplő korházi környezetről, az alárendelt szerelmi történetről, a karakterek kidolgozásáról, a fikciós eszköztárról, s főképp azokról az univerzálisnak számító kérdésekről és problémákról, melyeket a regény igyekszik feldolgozni. 

Kiderül a szerzőről, hogy orvosként, tüdőgyógyászként tevékenykedik nap mint nap Győrben, így a regényében bemutatott orvosi világ, a korházi környezet, a felvetett problémák és témák , de akár a koronavírus korházi és orvosi háttere is egy nagyon szilárd szakmai tudáson alapszanak, így miközben a cselekmény fiktív szálon fut, a Havas által teremtett világ nagyon is tapasztalati alapokon nyugszik. 

Mészáros és Havas arról is szót ejtenek, hogy az orvosból lett író nagymértékű idő- és energiabefektetés révén tanult az írás mesterségéről, és úgy gondolja, hogy kellő akarattal sok minden tanulható, ám elsősorban mindenhez alázat szükségeltetik. A tanulás folyamata kapcsán a kiadóvezető is egyetért abban, hogy egy írónak is folyamatosan tanulnia, fejlődnie kell, és sok esetben ez a fejlődési vonal, vagy éppen görbe jól ki is rajzolódik az alkotók életművében. 

A beszélgetés zárásában Havas Juli elárulja, újabb könyvet szeretne még írni, aminek eddig csak vázlatos ötletei vannak, de eddigiekben egy disztópikus világ megalkotásában gondolkodik. 

Biró Mónika-Anita