POKET zsebkönyvek – Zenés könyvbemutató

A Csíkszeredai Könyvvásár harmadik estjén mutatkoznak be a Poket zsebkönyvek az alapító Vecsei H. Miklós előadásában Balla Gergely zenész, szövegíró közreműködésével. Nem egy egyszerű könyvbemutatón veszünk részt, hiszen itt a Poket könyvek mögötti szellemiséggel ismerkedünk meg igazán a teljes előzménytörténettel egyetemben.

A történet, s a nagyra nőtt projekt kiváltó oka az az egyszerű, ám roppant fontos észrevétel volt, mikor Vecsei felismerte, hogy telefonfüggő. Ehhez adódott hozzá ismerősi körének egyetértése és támogatása is. Vecsei elgondolása nem a „zsebbenyúlás” gesztusának kiölésére, megváltoztatására irányul, hanem a zsebben található okoskészüléket cseréli le egy praktikus méretű könyvre, mely magában rejthet bármely klasszikus vagy akár kortárs irodalmi alkotást. 

Az ötlettől kiindulva járja végig szóban Vecsei a megvalósítás útját, s közben megtudhatjuk, hogyan adnak ki kínaiak óceánjárók fedélzetén könyveket adómentesen, milyen más díjakkal és jogokkal kell számolni a könyvkiadás terén, milyen sorsa jutnak a kikukázott üdítőautomaták, és hogy lesz belőlük végül újrahasznosított könyvautomata. Az alapító kiemeli, hogy nem csupán márkáról, termékekről van szó, hanem egy egész szellemiségről, ami egy egész mozgalmat képvisel, s mely a napjaink emberének olvasási szokásait, időtöltését veszi célba. 

Közben Balla Gergely zenés betétjei dobják fel újra és újra az előadást. Beszél még Vecsei a kortárs irodalom vallomásos jellegének feltöréséről, az érzések kifejezésének és megélésének lehetőségeiről, a súlyos identitásválság össznépi jelenségéről, s még lenne mondanivalója, ezért azt ígéri, az következő, esti előadás során még folytatjuk. 

Biró Mónika-Anita