Dezső László: Medve – Könyvbemutató és beszélgetés

Csík térségének és napjaink közéleti témáinak egyik aktuális kérdése kerül terítékre Dezső László Medve című képes-szöveges könyve kapcsán. A szerzővel Bereczki Szilvia újságíró és Bereczki Leonardo medveszakértő beszélget egyrészt az albumról, másrészt pedig a 10 éves anyaggyűjtési időszakról,  a tapasztalatokról és a megszerzett tudásról. 

A beszélgetésen rengeteg hasznos információ hangzik el medvék természetes elővilágáról, életmódjáról, viselkedéséről és természetesen ember és természet viszonyáról. Dezső László keményen fogalmaz, ám a lényegre tapint, mikor azt mondja, hogy az ember mostanra térdig belegázolt a természetbe, amely a megélhetését biztosítja, s talán el is felejtettük, hogyan kellene alázattal és odafigyeléssel fordulni a természet fele. 

A szerző kihangsúlyozza, hogy nagyon gyakran csak a medvékkel kapcsolatos konfliktusokról, incidensekről értesülünk, és beszélünk, de annál ritkábban ejtünk szót a valódi okokról, az előzményekről. Kifejti, ahhoz hogy foglalkozhassunk problémával, hogy érdemi diskurzust folytathassunk a kérdésekről, elsősorban meg kell értenünk az állat viselkedését és meg kell értenünk a viszonyok mibenlétét. 

Bereczki Leonardo beszél még a medvék természetes viselkedési és szaporodási szokásairól, felhívja a figyelmet arra, hogy a medvék agresszivitási mértéke sokkal alacsonyabb, mint az emberé. Ugyanakkor azt is elmagyarázza a beszélgetés végén, hogy milyen jellegű és mértékű hasonlóságok fedezhetők fel a emberi faj és a medvék között, s hogy érdemes ennek tudatában lenni, hiszen így érthetjük meg könnyebben ezeket az állatokat. 

A beszélgetős könyvbemutatót az album szerzője és fotósa azzal zárja, hogy „nincs veszélyes medve, hanem veszélyes helyzet van, amit mi kreálunk!” Néhány kérdés és válasz is elhangzik a közönség sorai közül, majd a nézők a Mark House Kiadó és Nyomda standja elé gyűlnek, ahol a szerzővel lehet még beszélgetni, dedikáltatni a könyveket. 

Biró Mónika-Anita

 

Biró Mónika-Anita