Farkas Wellmann Endre és Nagy Koppány Zsolt író-olvasó találkozója

A Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánjának keretein belül Juhász Anna beszélget Farkas Wellmann Endrével és Nagy Koppány Zsolttal. A beszélgetés során a két marosvásárhelyi szerző legutóbbi kötetei, Farkas Wellmann Hannibal Lecter levelei Clarice Starling ügynökhöz című verseskötete és Nagy Apufoci című humoreszkötete is bemutatásra kerülnek.

Juhász Anna könnyed beszélgetésindítójában mestereikről, iránymutató irodalmi alakjairól kérdezi a szerzőket, mire Nagy Koppány Zsolt Tamási Áront nevezi meg, illetve Farkas Wellmann Endre Faludy Györgyöt és Szőcs Gézát emeli ki, kiket személyesen is ismert, tanulhatott tőlük. 

Kiderül a két szerző másképp gondolkodik az írás és az alkotás gyakorlatáról, folyamatáról. Míg Farkas Wellmann képes akár matematikai rendszerekben gondolkodva is alkotni, addig Nagy úgy véli, nem lehet eltervezni egy prózai szöveg alkotóelemeit, a mű az írás közben jön létre, és ez képes az írónak is megadni az alkotás egyedi élményét. Persze – teszi hozzá – egy kötet megszerkesztésének esetében már más a tervezési folyamat, de ez már túlmutat az alkotáson. 

Juhász Anna megjegyzi, hogy két teljesen különböző alkotóról van szó, kiket mégis összeköt az, hogy mindketten az életről írnak, olyan mindennapi eseményekről, melyek karikírozhatók is egyben. Rámutat, hogy az élet a szövegekben tele van pusztulással, de ugyanakkor ott van a remény és az szeretet is. Végül a beszélgetés végéhez közeledve a szerzők bemutatják köteteiket, fel is olvasnak belőlük.  


Biró Mónika-Anita