Balázs Imre József (Márton Éva rajzaival): Egyformázni, különbözni – Könyvbemutató

Újabb gyermekverses-kötet látott napvilágot Balázs Imre József és a Gutenberg Kiadó együttműködése nyomán ezúttal Márton Éva varázslatos rajzaival. Az Egyformázni, különbözni című kötet a költő-illusztrátor páros közös munkájának, egymásra és az alkotásra hangolódásának eredménye.

A kötet legelső bemutatóját láthatja-hallgathatja most a csíkszeredai közönség. Az Ágoston Szász Katalin által moderált beszélgetésen a szerző elmeséli, hogy született meg  a közös munka gondolata. Megtudjuk, hogy a páros már dolgozott együtt korábban, de most újfajta szerzői játékba kezdtek. Márton Éva hívta el Balázs Imre Józsefet megnyitani a Szőcs Margit könyvéhez készített rajzok tárlatát, kiállítását. Ezután Imre verseket írt Éva rajzaira, melyekhez az eredeti, illusztrált szövegeket nem olvasva sajátos meséket, jelentéseket alakított ki. Később Éva is rajzolt Imre versei, s így formálódott a közös munka.

Hasonló játékból született meg a tegnap bemutatott Darázsolás, László Noémi és Kürti Andrea kötete, azonban az Egyformázni, különbözni szövegei, rajzai és jelentésvilága vállaltan a gyermekeket célozzák, ám értékesek a felnőttek számára is, hisz nagyobb általánosságban a kötet minden alkotása a világ megismerésére irányul.

A költő elmondása szerint a rajzokra hangolt írás olyan szövegeket eredményezett, amiket eleve magától nem írt volna meg, hisz az egyedi és új érzésvilágot Márton Éva rajzai hozták a felszínre, vagy hozták életre. Az illusztrátor bevallja, különös és újszerű élmény volt, hogy olyan verseket kapott, olvasott, melyeket a rajzai ihlettek, és nem a szöveg előzte meg a rajzok megalkotását.

A bemutatót követően a költő és az illusztrátor is együtt dedikál a Gutenberg Kiadó standjánál, ahol az érdeklődők megvásárolhatják a kötetet, de akár a szerzők korábbi, Gutenbergnél megjelent köteteit is.

Biró Mónika-Anita