László Noémi – Kürti Andrea: Darázsolás – Könyvbemutató

Különleges kötet kerül bemutatásra péntek délután a Csíkszeredai Könyvvásáron. A Darázsolás egy olyan közös munka eredménye, amely során költő és illusztrátor egyenlő félként viszonyul egymáshoz, illetve veszi ki részét az alkotás folyamatából: felváltva alkottak egymás művére reagálva, egyszer Kürti Andrea rajzolt László Noémi versére, másszor a költő írt a hívórajzra. 

Ágoston Szász Katalin a beszélgetést az ötlet és a koncepció kialakításának kezdeteiről kérdezve indítja el. Kürti Andrea számol be arról, hogy a koronavírus karantén időszakának idején online térbe átkerült gyermekfoglalkozások vetették fel a gondolatot, hogy a felnőtt olvasók számára is lehetne valamilyen olvasmánnyal, élménnyel szolgálni. Ennek következtében kérték fel László Noémi költőt, aki készségesen el is vállalta a feladatot. László Noémi bevallása szerint egyedi szerzői-alkotói játékról van szó, hasonlóban nem vett részt korábban egyik fél sem.

A kötet legnagyobb különlegessége a tartalmi és képi minőségeken és értékeken túlmenően abban áll, hogy a költő és az illusztrátor egyenlő szerzőkként alakítják, formálják a műveket. A közös munka egy későbbi fázisában kaptak csak a művek kötetformáló koncepciót, mikor  a páros tudatosan döntött arról, hogy könyvbe szeretnék foglalni az addig egyenként, online megjelent tandem-műveket. Szóba kerül, hogy hasonló elmozdulás már a szerzőpáros korábbi munkájánál, a Műrepülés című kötet esetében is megfigyelhető, de a Darázsolás megalkotása során teljesedett ki igazán ez a viszony. László Noémi és Kürti Andrea se először áll színpadra az idei könyvvásár során, azonban legújabb közös munkájuk rendhagyó alkotássá nőtte ki magát.

Biró Mónika-Anita