Bartos Tibor: Arany vasmacska – Könyvbemutató

Rendhagyó könyvbemutató keretein belül tárgyalja a Bookart Kiadó Bartos Tibor posztumusz kiadott regényét. Az Állami boldogság című önéletírás első kötetét Hajdú Farkas-Zoltán és Takács Ferenc mutatják be Dálnoky Csilla színművész közreműködésével.

A beszélgetésből kiderül milyen is volt a műfordító Bartos, aki a magyar nyelv legkülönbözőbb rétegeit is ismerve, s az eredetit sokszor arcon ütve használta azt. Takács elmondása alapján Bartos rejtőzködő író, amolyan „nekem ne mondja meg senki, hogy mit csináljak” típusú ember volt, aki miután megírta önéletírását, nem mutatta meg azt senkinek, csupán emlegette kész alkotását. Továbbiakban prózáját körüljárva Takács Ferenc Szentkuthy Miklóshoz hasonlítja Bartost azt is kihangsúlyozva, hogy egyedül ő lehet párja a magyar irodalomban.

A közönség megismerheti a Bartos-kézirat rögös útját a megírástól egészen a megjelenésig. A 2010-ben elhunyt Bartos Tibor amúgy kézzel írt szövegét 2011-ben vették először kézbe, vitték el a Holmihoz, gépelték be, majd később a Bookart Kiadó megvásárolta a kézirat megjelenítési jogát. Hajdú Farkas-Zoltán Takácsnak teszi fel a kérdést, hogy szerinte Bartos miért nem kezdett semmit ezzel a nagy mennyiségű szöveggel, ha már megírta azt. A lektor véleményét fogalmazza meg, mikor úgy véli, van ebben valami magasabb rendű önzés, hisz az író nem akarta kiadni a szöveget, számára elégséges volt, hogy megírta, és ő maga olvashatta azt.
A kézirat útja korántsem ért véget, hisz végül az olvasó kézbe veheti az Arany vasmacskát, s így tovább íródhat a kötet utóélete is.

Biró Mónika-Anita