Könyvvásár-megnyitó

Korodi Attila, Kelemen Hunor és Király László nyitóbeszédei

Király László: Kék farkasok – Könyvbemutató

A könyvvásár hivatalos (második) megnyitója este hét órakor veszi kezdetét. Elsőként Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila köszönti a jelenlévőket, majd az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor tartja meg nyitóbeszédét, melyben a köszöntést követően a könyvvásár díszvendégét, Király Lászlót méltatja. 

Ezt követően maga Király László Babérkoszorú- és Kossuth Lajos-díjas költő, író tartja meg nyitóbeszédét. Többek között szót ejt az író és az olvasó elengedhetetlenül szoros viszonyáról, illetve a magyar műfordítások nagy számáról és a magyar nyelv fordításokra való kimagasló alkalmasságáról.

A beszédeket az író Kék farkasok című regényének bemutatója követi, amit Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője, nyit meg, majd Lövétei Lázár László költő veszi át a szót, és folytat beszélgetést a Hargita Kiadóhivatal gondozásában, Székely Könyvtár részeként is megjelent kötetről.

Bár az időkeret némiképp szorongatja a meghívottakat, Lövétei lelkesedése pörgős és tartalmas beszélgetést eredményez. Király László remekül összefoglalja a 60-as évek szellemi fordulatának fiatal írókra és irodalmárokra gyakorolt hatásait. Beszél az akkori huszonévesek optimizmusáról, a mozgalmak alakulásáról, minderről persze a bemutatott regény cselekményének és keletkezéstörténetének kontextusában. 

A beszélgetés végéhez közeledve viccesen jegyzi meg az író, hogy ő maga nem tekintett regényként a Kék farkasokra. Ezzel a műfaji megjelöléssel csak a már nyomtatott példányt kézbe véve találkozott. Ő maga nem regénynek szánta a szöveget, csupán az akkori történések megírásának intenciója dolgozott benne. Jól rímel erre a bemutató kezdetén elhangzó jellemzés is, miszerint az amúgy többségében lírát író Király László regénye egyrészt fikció, másrészt lírai vagy költői regény. 

A beszélgetést Lövétei Lázár László azzal zárja, hogy ígéri, a június Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten folytatják.

Biró Mónika-Anita