Bemutatkozik az Újvárad és a Holnap Könyvek – Lapszám- és könyvbemutató

Tartalmas, sok részletre kitérő lap-, lapszám- és kötetbemutatóval mutatkozott be az Újvárad folyóirat, illetve a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelenő Holnap Könyvek újabb néhány kiadványa, kiemelten Szente Levente Vízmerítő című kötete, melyet maga a szerző mutat be. 

A Várad folyóirat megszűnésének és az Újvárad megalakításának rövid történetét a lap strukturális koncepciójának, illetve a májusi lapszám tartalmának ismertetése követi. Szűcs László főszerkesztő elmondásából megtudhatja a közönség, hogy a friss lapszám (most első alkalommal) tartalmaz egy tematikus mellékletet is, melyben erdélyi kiadókat szólaltatnak meg a hazai könyvkiadás kapcsán. 

Kemenes Henriette vezető szerkesztő és Ozsváth Zsuzsa webszerkesztő prezentációjából kiderül, hogy a szerkesztőség részéről igyekszenek túllépni a lokális szempontokon, magyarországi szerzőkkel is együtt dolgoznak, de az új Párbeszéd nevezetű rovatban kortárs román szerzők írásait is közlik fordításban. A weboldalon elérhető digitális tartalmakról kiderül, hogy egy részük előfizetéssel érhető csak el, míg egyes szövegek ingyenesen is közzé vannak téve.

A Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelent új köteteket is bemutatják a szerkesztők. Ezt követően Szente Levente író beszél magáról és kötetéről, s elbeszélése alapján egy sokszínű és termékeny írót ismerhetünk meg a Vízmerítő szerzőjének személyében. 

A beszélgetés záró akkordjában kerül szóba, hogy a két szerkesztő, Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa, nemrégiben alkotói ösztöndíjakban részesültek, így ennek kapcsán búcsúzásképp beszámolnak jövőbeli terveikről és elkövetkező, készülőben levő köteteikről.

Biró Mónika-Anita