Szőcs Margit: Teofil – könyvbemutató

Már az idősebb korosztályú gyerekek részvételével veszi kezdetét Szőcs Margit a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent legújabb, Teofil című kötetének bemutatása. A színpadon a szerzőnővel egyetemben a könyvet megalkotó trió foglal helyet: Kürti Andrea, a Teofil illusztrátora, valamint Ágoston Szász Katalin, a kötet szerkesztője.

A szerkesztő írónőhöz intézett első kérdése rögtön a nem-mindennapi figura, Teofil, karakterének kitalálására és felépítésére irányul. Megtudjuk, Szőcs Margit Teofilt Kínában találta ki, s akkor még nem is sejtette, hogy egy egész sorozatot indít majd el vele. A fura, erdőben élő törpe világának és életének nincsen különösebb előtörténete, a karakter spontánul adódott, majd a szerző felismerte benne a lehetőséget: itt van egy mesetípus, amibe minden képtelenség belefér. Ugyanakkor mégis van egy előzménye, vagy ha úgy tetszik alapja Teofil történeteinek: világa nem más, mint egy mikrokozmosz, ami a mi világunk, a nagy makrokozmosz leképeződése: Teofillal ugyanazok a dolgok történnek meg kicsiben, mint velünk, és ezek a történések merőben áthatják egymást.

A továbbiakban Kürti Andrea illusztrátor arról számol be, hogyan telik meg élettel egy rajz, s hogy a folyamat vége sosem látható előre, illetve hogy hogyan alkotta meg és képezte le körülbelül 40, a mesékhez kapcsolódó szó összeválogatásával Teofil mesebeli kutatásának és munkájának eredményét, az avarnyelvet.

Teofil Szőcs Margit alkotta világát megismerve rájövünk, az írónő messze nem csak a gyermekekhez szól meséiben. Történetei a felnőttek számára is roppant kedvesek és értékesek lehetnek, hisz a kommunikációelméletet vagy épp esztétikát is érintő, mesékbe szőtt, elvont kérdések arra mutatnak rá, hogy mekkora fontosággal bírnak a legapróbb dolgok, hogy egy kis humor is csodákra lehet képes, de főképp azt, hogy minden gondolatnak teremtő ereje van.

Biró Mónika-Anita