Megnyitó gyermekeknek – Sógor Enikő köszöntése, majd Szőcs Margit megnyitóbeszéde

A megnyitó előtti percekben gyermekcsoportok hosszú sorai érkeznek az Erőss Zsolt Aréna parkolójába, majd vonulnak be zsibongva az Aréna bejáratán. Nem csak a színpad előtti nézőtér, de még a színpaddal szembeni teljes lelátó is megtelik kíváncsi nézőkkel. Szervezett iskolai csoportok és szülőkkel érkező fiatalok várják duruzsolva a 7. Csíkszeredai Könyvvásár délelőtti megnyitóját.

A négy napos rendezvénysorozatot Sógor Enikő alpolgármester nyitja meg. Köszöntőbeszédének kezdetén kiemeli: kevés jobb pillanatot találni ennél, mikor ennyi gyermek és ennyi könyv egy helyen találkozik. Rengeteg kéz emelkedik a magasba arra a kérdésre: ki az, aki szeret olvasni? Sógor Enikő erre válaszolva mondja: reméli, tizenöt év múlva is így éreznek majd az olvasás iránt.

Szőcs Margit író, költő gyermekeknek szóló nyitóbeszédében a történetek és könyvek születéséről beszél, hiszen a könyvek is születnek. A történetek türelmetlenül várják, hogy világra jöjjenek, s itt a könyvvásáron mi magunk is részesei vagyunk az íróikról levált könyvek saját, önálló életének. Az írónő gyermekkori történeteket is mesél, hogyan, miket olvasott, mennyire kedvelte Micimackó vagy éppen Alice történeteit, Andersen meséit és Verne regényeit. Végezetül kitér az olvasók és a könyvek szoros kapcsolatának szépségére is, hiszen „a könyvek értünk és általunk vannak, sorsuk és fogadtatásuk tőlünk függ.” Végül felszólítja a gyerekeket: „Legyetek kifogyhatatlan étvágyú könyvfalók, könyvmolyok!” Tudjuk azonban, hogy mindez nem csak a gyerekekre vonatkozik, mindannyiunknak szól, s míg az írónő szavait érleljük magunkban, ő búcsúzásképp Boldizsár történetével ismerteti meg közönségét.

A gyerekeknek szóló megnyitót az Eszter-lánc mesezenekar interaktív koncertje tetézi. Kárász Eszter és zenekara szemperc alatt egy igazi pörgős, pattogós, zengő-bongó kavalkáddá változtatja az Arénát. A színpadon csupán négyen állnak, de egészen új, soktagú zenekar alakul, mikor a gyermeksereg is becsatlakozik a koncertbe. Kiderül, a jelenlévő gyerekek nem csak olvasni, de táncolni és énekelni is nagyon szeretnek. Készségesen ugrálnak, tapsolnak, dobogtatnak együtt a zenekarral a Játszóházi rokkendroll ütemeire, együtt éneklik a Varró Dániel verseiből komponált dalokat. Fülbemászó ütemek, könnyed, ám pörgős hangzás, s ami a legfontosabb: interakció. Eszter és zenekara nem csak előad, szerepel és játszik a gyerekekkel, hanem nagyon természetesen, könnyeden szól a nyelvükön, hitelesen és lazán szórakoztatja őket. A gyerekek mozognak, válaszolnak, énekelnek, s jókedvük remek nyitányát adja a könyveket és az olvasást ünneplő csíkszeredai hétvégének.

Biró Mónika-Anita