Szilágyi Enikő

Szilágyi Enikő kolozsvári származású, Jászai Mari-díjas és a Romániai Filmszövetség Kiváló Művésze-díjas színművész. Számos erdélyi és magyarországi kőszínház társulatának volt tagja, meghívott művésze. Az év legjobb színésznőjeként négyszer lett nívódíjas, megkapta a szép magyar beszédért járó Kazinczy-díjat, és kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is. 2000-ben nagy sikerrel mutatta be a Fekete Sas – l’Aigle Noir című műsorát. 2005 óta Párizsban élt, a francia sanzonnak, Edith Piafnak, Jacques Brelnek, Barbarának, Boris Viannak, Kurt Weillnek a dalait szólaltatta meg, színpadi szerepei mellett. Világhírű zeneszerzőkkel, írókkal dolgozott együtt (Jean Musy, Vivien Villani, Jean Rouaud, René de Ceccatty) és Párizs kultikus színpadain lépett fel (Palais de la Paiva, Palais de Behague, Théâtre Dejazet, Théâtre des Nouveautés, Théâtre Lucernaire, Salle Gaveau). Jelenleg Budapesten él és dolgozik, önálló irodalmi estékkel lép fel, a SZFE művészi beszéd tanára. 

A Csíkszeredai Könyvvásáron a Petőfi Kulturális Ügynökség meghívottjaként lép szombaton színpadra: részt vesz a Szőcs Géza 70 irodalmi beszélgetésen, illetve Juhász Ferenc Más Petőfi az enyém című kötetének  bemutatóján.

A Szőcs Géza Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő születésének 70. évfordulóját ünneplő irodalmi beszélgetésen a színművész mellett Farkas Wellmann Endre író és Juhász Anna irodalmár is közreműködik. Első lépésben az emberre kerül fókusz, a színpadon az őt ismerő és tisztelő barátok foglalnak helyet, emellett a költő, az alkotó alakja is megelevenedik versei tükrében. Szőcs Géza költeményei Szilágyi Enikő színművész tolmácsolásában hangzanak majd el.  

A szombat délutáni kötetbemutatón ismertetik a közönséggel azt az idén tavasszal megjelent kötetet, amely a két alkotót kapcsolja egymáshoz – a 95 éve született Juhász Ferencet és a 200 éve született Petőfi Sándort – összehasonlító irodalmi és költészeti szempontból. A Más Petőfi az enyém című kötetben a költői életek és életművek kerülnek valamiképp egymás mellé, illetve Juhász Ferenc Petőfihez szóló, őt megidéző, elemző írásai vannak bemutatva.