Száva Csanád

A csíkszeredaiak, s főképp a kisgyermekes szülők számára ismerős lehet Száva Csanád neve. A Csíkszeredában született író, költő és műfordító a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen filozófiát hallgatott, majd 2014-ben PhD-t szerzett ugyanott. Alkotásai megjelentek egyebek mellett a Helikonban, a Hídban, a Műhelyben, a KULTer-en, a Versum-on, meséi pedig elsősorban a Napsugárban és a Szivárványban. Verssel és műfordítással már több romániai és magyarországi fesztiválon és írótáborban vett részt (FILIT, Poezia e la Bistrița, Parnasszus írótábor). A Kolozsváron élő szerző az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tagja. 

Korábban megjelent Nyomhatározó (2017), és Pixelekre hull (Prágai Tamás-díj, 2020) című kötetei mellé érkezik most a Kevin és a bűvös malom (2022). Az Exit Kiadó gondozásában megjelent kötetben Dávid-Kátai Eszter erőteljes rajzai kísérik Száva Csanád meséit. A Csíkszeredai Könyvvásáron csütörtök délben találkozhatnak vele az olvasók és érdeklődők a Fodor Sándor teremben, ahol az íróval Tamás Zsófia beszélget.

Száva Csanádról kötetéről így ír László Noémi költő, a Napsugár főszerkesztője: „Bármi lesz is, a lényeg, hogy menjünk valahová, gyalog, vagy villamoson, vagy éppen hajóval, de ha lehet, azzal inkább az égen! Miért? Mert ott menni jó, majdnem annyira, mint az erdő mélyén. Főleg, ha van holdgyertya, hiszen feltaláltuk! Sőt! Kopogógép is van, így megoldódott a világok közti közlekedés gondja. Ha nem hiszed, kérdezd meg Laurát és Nóciuszt. A legfontosabb, amit ebből a könyvből megtanulsz: semmi sem az, ami, amíg körül nem jártad, el nem töprengtél rajta, rá nem kérdeztél. És még akkor is kiderülhet valami egészen meglepő dolog. Például rólad!”

Kiss Ottó József Attila-díjas író is elismerő szavakkal illeti mind a Kevin és a bűvös malom meséit, mind pedig a meseírót: „Sok varázslatos szereplőt mozgat első mesekönyvében az erdélyi szerző. Miközben bővelkedünk a megszemélyesített tárgyak, az autentikus kifejezések, mondatfűzések és szófordulatok áradatában, a fantáziából bőven táplálkozó történetek jóvoltából különös figurákkal is megismerkedhetünk, és persze végül kiderül, hogy az örökké csukló grófné bajára mi lehet a gyógyír. Száva Csanád személyében új szerzővel bővült a magyar nyelvű gyermekirodalom.”