Visky András

József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár és a Kolozsvári Állami Magyar Színházi művészeti aligazgatója: Visky András érkezik a Csíkszeredai Könyvvásárra a Petőfi Kulturális Ügynökség meghívására. A marosvásárhelyi születésű szerző pályája során a szakma számos nagy nevével dolgozott együtt, drámáit pedig magyar, román és amerikai színpadokon is bemutatták, de színművei és dramaturgiai munkái mellett rengeteg könyvet is jegyez a neve mellett. 

Visky András legújabb, Kitelepítés című könyvében egy osztrák-magyar család sorsába nyerünk betekintést, egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a sok nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismerjük meg a legkisebb gyermek nézőpontjából. Lélek, hit, Biblia segíti a lehetetlenben is a hét gyerek, anyjuk és Nényu egymásba kapaszkodását, a kitelepítés előtti életet és az ottani világot. Hogy kell egy Apát összerakni a nélküle eltelt idővel? Mit és hogyan őrizhetjük meg a hallgatás és nem-tudás valóságában? Erre kell a Biblia, az egyetlen könyv, ami a menekülés és remény egyetlen záloga lesz, benne a forrás: a hit, a szeretet és a bizalom – a megtartó erő kulcsa. 

Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra. A Jelenkor Kiadó által gondozott regény bemutatóján Juhász Anna beszélget a szerzővel péntek délután a Csíkszeredai Könyvvásár színpadán.