Tompa Gábor

Tompa Gábor 1957-ben született Marosvásárhelyen. UNITER-díjas színházi rendező, érdemes művész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója és főrendezője, egyetemi oktató, színészpedagógus, költő.

A Bookart Kiadó gondozásában megjelent Színháztól színházig – 36 interjú Tompa Gáborral című interjúkötet kapcsán szombaton este Tompa Gáborral Márton Evelin beszélget a Csíkszeredai Könyvvásár színpadán.

Aki Tompa Gáborral készült interjúkat olvas, nem csak Tompa Gábort ismeri meg jobban. Aki Tompa Gáborral készít interjút, azt is megtapasztalhatja, nem ő a kérdező, csupán: a kérdezett. Világot látott munkáival Tompa őt is kérdezi, választás elé állítja, rákérdezésre készteti.Az interjúkészítő olyan szereplő, aki hagyja, hogy Tompa Gábor kérdésfelvetései átformálják, hosszabb vagy rövidebb távon, mindazt, amit a világról gondolhat, ennek okán fogalmazódnak meg az interjúkészítő kérdései is. A világra való rákérdezés ebben a kötetben is Tompa Gábortól indul, átformálódik az intejúkészítők megformálásában, és ismét eljut céljához: a mindenkori nézőhöz, a mindenkori olvasóhoz. – írja Karácsony Zsolt, a Helikon főszerkesztője a kötet ismertetéseként.