Mozaik Kiadó

A Mozaik Kiadó szellemiségének, kiadványainak taneszközeinek, programjainak köszönhetően régóta meghatározó szereplője a magyarországi közoktatásnak.

Kezdetben tankönyvi kiegészítőket, a tananyag megértését elősegítő, az érettségi vizsgára való felkészülést hatékonyabbá tevő kiadványokat készített. Igyekezett megfelelni a pedagógusok és a diákok elvárásainak, ezért új kiadványok fejlesztésébe, kiadásába kezdett: útjára indított több – a mai napig közkedvelt – tankönyvcsaládot. Felkarolta jó néhány módszertani folyóirat szerkesztését, kiadását annak érdekében, hogy az önképzést fontosnak tartó pedagógusok számára tanulmányokat jelentessen meg.

A tankönyvek Deák Ferenc grafikusművész közreműködésének köszönhetően művészi színvonalúakká váltak, amit bizonyít, hogy 1996-tól özönlöttek az elismerések: a kiadó néhány év leforgása alatt minden hazai díjat elnyert. A díjak sorához nagyban hozzájárult a könyvtervezői tudatosság. A kiadó pontosan azt a minőséget, képi világot szerette volna viszont látni, amelyet Deák Ferenccel együtt megtervezett. A gyulai Dürer Nyomdát megvásárolta, majd Magyarország legkorszerűbb tankönyvgyártó üzemévé fejlesztette. A tudatosságnak meg is lett az eredménye, a kiadó kiemelkedőt alkotott: a Sokszínű matematika című tankönyvcsalád 9. osztályos kötete nemcsak szakmailag, hanem grafikailag is magas színvonalat képviselt, s ezt a legrangosabb díjak igazolják: Szép Magyar Könyv 2001 Díj; Szép Magyar Könyv 2001 MKB Különdíj; Budapesti Könyvfesztivál 2002 Budai Díj; HUNDIDAC 2003 Arany Díj.

A Mozaik több mint tíz évig dolgozott együtt a nemzetközileg is elismert, szegedi születésű, Kossuth-díjas grafikusművésszel, Kass Jánossal (1927-2010), aki az alsó tagozatos olvasókönyvekhez készített zseniális illusztrációkat.

A 2009-es év rangos elismeréseket hozott a kiadó számára: az Európai Tankönyvkiadók Szövetsége a negyedik osztályos környezetismeret munkatankönyvet Európa Legjobb Tankönyve Ezüst-díjjal, az ötödik osztályos rajz munkatankönyvet pedig Bronz-díjjal jutalmazta.

A könyvkiadás mellett, illetve azzal összhangban a kiadó több mint egy évtizede folyamatosan fejleszti digitális programjait, a világ számos országában használt mozaBookot, mozaWebet, mozaik Teachert és Mozaik Studentet. Ezzel párhuzamosan tankönyvei digitális változatait is elkészíti. 

Az iskolákkal való hatékony együttműködés érdekében a Mozaik az egész országot behálózó területi szakreferens-szolgálatot tart fenn, akik határon túli pedagógusoknak is segítenek szakmai kérdéseik megválaszolásában.

https://www.mozaik.info.hu