Kürti Andrea

Kürti Andrea illusztrátor, a Gutenberg Kiadó művészeti vezetője, 1987-ben született Bogdándon. Kezdetben gyermekruhákat és színházi jelmezeket tervezett. Egy idő után az illusztrálás mellett kötelezte el magát. Tíz éve dolgozik együtt a Gutenberg Kiadóval. Illusztrátori munkáját 2016-ban a Romániai Szép Könyv Versenyen (Cele mai frumoase cărți din România) év illusztrátora díjban, 2019-ben a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum illusztrátori különdíjban részesítette. 2019-2022 között négyszer jelölték Astrid Lindgren Emlékdíjra. Több általa illusztrált könyv elnyerte a Szép Magyar Könyv díjat gyerekirodalomi (Kutyából szalonna – 2016, Bodzabél – 2017) illetve szépirodalomi (Műrepülés – 2020, Darázsolás – 2021) kategóriában. Legutóbbi kötetei a következők: Imre Eszter: Napsugár kisasszony tizenkét madara, Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve, Horváth Erika: Operák női szemmel, Kiss Lehel: Meglessük a pandát

Kürti Andrea az irodalmi és illusztrációs pályázatok ötletgazdája, a Szöcskedomb egyik megálmodója, valamint a könyvvásár arculatának tervezője.

A Csíkszeredai Könyvvásár számos programján találkozhatnak Kürti Andreával az odalátogatók. Zalán Tibor Királylányok nagykönyve című mesekönyvét mutatják be az író, az illusztrátor és Huzella Péter közreműködésével a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Cerkabella Kiadó programján. Ezután újabb könyvbemutatón vesz részt az illusztrátor Imre Eszter Napsugár kisasszony tizenkét madara című, a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent meséskönyvének bemutatóján. 

Hosszú idő után először, illusztrációs foglalkozással vár kicsiket és nagyokat a Szöcskedombra vasárnap 10 órától, Szabó Réka tájépítész közreműködésével. Elleshettek majd néhány trükköt, kérdezhettek az illusztráció készítés folyamatáról, a papírban, ceruzában, festékekben rejlő végtelen lehetőségről, és megalkothatjátok saját Tündérkerteteket.