Kristó Tibor

Kristó Tibor költő, újságíró, szerkesztő, néprajzos. 1949. április 11-én született  Csíkszentimrén.  A bukaresti Újságíróképző Főiskola végzettje. Érettségi után helyettesítő vándor-pedagógusként dolgozik (Gyimesfelsőlokon, Csíkmindszenten, Kászonaltízen). Ez utóbbi községben néprajzi múzeumot és képtárat alapít. Versei  jelennek meg  a Korunk, Igaz szó, Utunk folyóiratokban, valamint a korabeli országos és helyi érdekeltségű napilapokban, illetve a Hargita Népe és a Székelyföld folyóirat közli verseit. A Romániai Írók Szövetségének, az Erdélyi Múzeumi Egyesület, valamint a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tagja. Életműdíjas (MURE), Gál Sándor-díjas, EMIA-díjas.

1980-tól 2008-ig a Hargita napilap korrektora, majd a Hargita Népe újságírója, szerkesztője. Többszáz, nevével jegyzett riportját (főleg faluriportok), publicisztikai írását közlik. Nevéhez fűződik szülőfalujában a Zöld Fák nevet viselő fúvószenekar létesítése, valamint egy 3000 kötetet számláló községi könyvtár megalapozása.

A Csíkszeredai Könyvvásáron részt vesz a Pro Print Kiadó antológiájának, az Erdélyi Szép Szó 2023-as kiadásának a bemutatóján olyan az antológiában is szereplő szerzőkkel együtt, mint Borsodi L. László, Demeter Arnold, Ferencz Imre, Molnár Vilmos, Szondy Adorján György, Vermesser Levente, illetve Lövétei Lázár László, a kötet szerkesztője.