Káli István

„Marosvásárhelyen születtem 1947-ben. A háború után. Milyen gyermekkor jutott nekünk? Jobb, mint azoknak, akiket a deformált hatalom, egy degenerált ideológia halálba küldött. Jóformán lehetetlen kideríteni a történés pillanatában, hogy kiben mi zajlik. Ez még annak is talány, aki mindent a kor heveny állapotában élt át. Annak pedig, aki utólag szeretné megtudni, mi történt, és mi hogyan történt, csak a visszatekintés marad elérhető eszközként. Kíváncsi vagyok, és én is ezzel az eszközzel élek. Megpróbálom látni és láttatni a beláthatatlant. Mondhatnám, hogy Mérnök vagyok, bízz bennem!, ezt azonban inkább másra hagyom. Azt mondják, van valami valóság-mag abban, amit leírok, mert elgondolkodtat jóról, rosszról, anélkül, hogy figyelmeztetőleg feltartaná az ujját.”

Káli István Ki gyújtott a katlan alá? című kötetének novelláiban egy letűnt világ keresztmetszete rajzolódik ki alulnézetben. Sokan közülünk megélték, de (sajnos vagy sem) igyekszünk nem emlékezni. Kényszerfelejtés… hátulütőkkel, kellemetlen, talán éppen tragikus következményekkel. Itt, ebben a közegben élik hétköznapjaikat a különböző képzettségű, felkészültségű, beállítottságú, anyanyelvű és lelkületű emberek. Külső és belső rendekhez viszonyulnak, a saját esélyeikhez és a közösséghez, amelyben élni kényszerülnek. Mérnököcskénk ennek a szemlélője és elszenvedője.

A marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó jóvoltából egy közös könyvbemutatón ismerkedhet meg a csíkszeredai közönség Káli Istvánnal és Dubb Lászlóval csütörtök délután a könyvvásár színpadán. A Novellárium című bemutatón a szerzők köteteiről beszélgetve terítékre kerül majd a mai erdélyi próza is.