Imre Eszter

Imre Eszter író, fordító Marosvásárhelyen született, majd érettségi után tíz évig élt Budapesten. Jelenleg újra szülővárosában él egy imádnivaló kisfiú édesanyjaként. Regényt, rövidprózát, esszét és mesét ír. Elnyerte a Litera Szabadnapló-díját, 2020-ban a Communitas Alkotói Ösztöndíjasa volt, 2021-ben pedig a Látó szépirodalmi folyóirat nívódíját vehette át. Jelenleg egy regénytrilógián és sok más apróságon dolgozik. 

Eddig megjelent önálló könyveit (Luca-napi mesék, A csillagvölgyi patikus felesége) követi a Napsugár kisasszony tizenkét madara a Gutenberg Kiadó gondozásában. Most a Csíkszeredai Könyvvásár közönsége is megismerkedhet Napsugár kisasszony történetével, illetve a szerzővel is találkozhatnak az érdeklődők a kötet bemutatóján. 

Pihepuha szárnyú madarak keresésére indul Napsugár kisasszony ebben a könyvben. Kerek esztendeig, egyik téli napfordulótól a másikig járja a világot, hogy segítőkre leljen, és többé ne rettegjen a számára ismeretlen dolgoktól. Minden hónapban újabb kaland, újabb tapasztalat várja a képzelet birodalmában. Imre Eszter színekkel, erős érzésekkel teli mesevilágot teremt, Napsugár kisasszony útját követve mi, olvasók is ámulattal szemléljük az idő múlásával változó tájakat. Kürti Andrea rajzai a mesék világából rugaszkodnak el, ám nemcsak szemléltetői a történetnek, hanem önálló alkotások, újabb képzeletfolyamok elindítói. A légies alakok mögött egy másik tér sejlik fel – akárcsak abban az állatkertben, ahol az arra érdemesek a szokásos állatkerti lakókon kívül a nem létező csodálatos állatokkal is találkozhatnak. Napsugár kisasszony és az osztálytársa – meg nyilván te is, kedves olvasó – végtelen kíváncsiságuknak köszönhetik, hogy beléphetnek oda!

Imre Eszter nem csak írói, de műfordítói szerepében is bemutatkozik a csíki közönség előtt. A Love2Translate kiadó meghívottjaként vesz részt egy beszélgetésen Dr. Rácz Attila pszichiáterrel csütörtökön a Fodor Sándor teremben. A kettős könyvbemutatón Imre Eszter mutatja be Teréz Anya általa fordított A legnagyobb szeretet című emlékkiadvány kötetét, és Dr. Rácz Attila beszél David R. Hawkins Igaz vagy hamis? című kötetéről annak szaklektoraként. A Mi az igazság című beszélgetés arra próbál meg választ kínálni, hogy hogyan olvasható együtt két könyv.