Ferencz Imre

Ferencz Imre költő és szerkesztő 1948-ban született Kászonaltízben. A középiskolát Csíkszentmártonban végezte, majd a marosvásárhelyi pedagógiai intézetben román-magyar nyelv és irodalom szakos képesítést szerzett. Ezt követően Bukarestben végzett egyetemi tanulmányokat. A Hargita munkatársa 1972-től, közben pedig 1976-ig a tanügyben dolgozott. 

Verseit az Ifjúmunkás, az Utunk és az Igaz Szó közölte. Itt tűnt fel az 1978. évi 6-os számban megjelent Mikes apokrif levele című versével. Forrás-kötete, A hetedik évad 1979-ben jelent meg. Az elmúlt évtizedekben követték egymást a kiadott verseskötetek, de költeményeit gyűjteményes kötetekbe, antológiákba is beválogatták szép számban. 

A csíkszeredai Pro Print Kiadó jóvoltából a költő három kötete kerül egyszerre bemutatásra szombat délután a Fodor Sándor teremben. A Peremvidék 2021-ben, a Galba ideje 2022-ben látott napvilágot, a legújabb, a Takarodó most, 2023-ban, a Csíkszeredai Könyvvásárra jelent meg. 

Három különböző kötet, egyazon szerző, egyazon gondolat… Az emlékek, az élet, az elmúlás hármasa… Az emlékek néha fájdalmasak, az élet nehéz és küzdelmes, de az elmúlás gondolata mellett mindig ott van az élethez való ragaszkodás gondolata is. A három kötetet a borító is összekapcsolja: mindháromhoz egy Márton Árpád festmény részleteit használta fel a kiadó.