Dániel András

“Kisgyerekkorom nem csekély részét egy kopott budapesti bérház második emeleti erkélyén töltöttem egy szürke, málló vakolatú fal társaságában. Ez a fal képzeletemben hol barlangokkal teli sziklás meredély, hol indiánok búvóhelye, hol egy régészeti ásatás helyszíne volt. Minderről hajdani műanyag katonáim nyilván sokat tudnának mesélni. Ettől a faltól aztán hosszú és kanyargós út vezetett engem – grafikusként és íróként– a gyerekirodalomig.

Könyveim közül ez idáig a kufli nevezetű lényekről szóló sorozat lett a legismertebb, bár az évek során sok egyéb másról is írtam (és rajzoltam) könyveket. Például egy jószívű, féllábú óriásról, egy  szökött óvodás liftes kalandjairól, a rendrakás és az elalvás nehézségeiről, arról, hogy néha milyen nehéz is rajznak lenni, és még sorolhatnám… Legutóbbi könyvem hallgatag horgászokról és beszédes halakról szól – bár gondolom, ez a fentiek ismeretében  már nem annyira meglepő.

Talán ennyiből is kiderül, hogy sok furcsaság jut az eszembe – ezeket aztán örömmel osztok meg másokkal is. Lehet, hogy azért van így, mert igazából még mindig ott ülök azon a régi erkélyen, a málló vakolatú fal előtt. És szerintem jó esély van rá, hogy ez most már így is marad.”

Dániel András szövegei és alakjai egyaránt gondoskodnak a gyerekek szórakoztatásáról és készségfejlesztéséről. A kuflik sokak számára ismerősek lehetnek  Dániel András sikerkönyvei nyomán. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának  Brighella Bábtagozata a Csíkszeredai Könyvvásáron bábok segítségével viszi színpadra a Kuflisereget. Az olvasók személyesen is találkozhatnak az íróval a könyvvásár színpadán a Pagony Kiadó programján, a vásártérben pedig illusztrációs kiállítását tekinthetik meg a látogatók.

A könyvvásár és a Gutenberg Könyvesbolt által meghirdetett olvasójáték témáját is Dániel András JAJ, NE MÁR! mondta a hal című, Pagony Kiadó gondozásában megjelent könyve adja. Az online olvasójáték résztvevői a közönségtalálkozón vehetik át a sikeres játékot igazoló oklevelüket, illetve a legsikeresebbek az értékes könyvjutalmukat.