Bonczidai Éva

Bonczidai Éva dramaturg, újságíró. A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Petőfi Kulturális Ügynökség kiadásában megjelenő Magyar Kultúra magazin főszerkesztője. A lap hónapról hónapra más-más témát jár körül, a művészek mellett agykutatót, méhészspecialistát, tábori lelkészt, űrkutatót, kutyatrénert is találunk a beszélgetőpartnerek között – ezeken az oldalakon ugyanis megkísérlik rögzíteni, miről szól a kétezerhúszas évek eleje. „Értékes és érdekes – ilyen a kultúránk, ilyen az életünk” – állítja a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője.

A szabadság témájú lapszámban a méltóság, az emelt fővel járás, emelt fővel élés lehetőségeire kérdeztek rá. Megidézték Bánffy Miklós alakját is, akinek tevékeny élete mellé különös sors adatott – az ország egyik leggazdagabb családjának sarjaként született, de a nyomort is megismerte. Úgy vett az élete tragikus fordulatot, hogy ő maga mindvégig a világ jobbításán fáradozott.

Bánffy Miklós születésének 150. évfordulójára emlékezve a főszerkesztő Szebeni Zsuzsa színháztörténésszel és Bodolai Balázs színművésszel beszélget a könyvvásár színpadán szombaton, a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében.