Molnár Vilmos

Molnár Vilmos József Attila- és Márai Sándor-díjas író, költő, szerkesztő. A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban érettségizett 1981-ben, filológia-történelem szakon. Írásai 1981-től jelennek meg erdélyi irodalmi lapokban, később magyarországiakban is. A kilencvenes években irodalmi szerkesztője volt a Zabhegyező c. romániai magyar ifjúsági havi folyóiratnak. 1997-es alapításától kezdve, a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld kulturális havi folyóirat szerkesztőjeként dolgozott 2021-ig. 1999-től tagja a Magyar Írószövetségnek, 2002-től alapító tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, 2015-től pedig tagja a Romániai Írószövetségnek is. 

Legjellemzőbb irodalmi műfajai a rövidpróza, a novella, elbeszélés, a humoreszk, a műmese. Az újonnan, 2022-ben megjelent „Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei – Rendhagyó legendárium” című kötete lett Az Év Legjobb Könyve lett a Magyar Művészeti Akadémián, ugyanakkor a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár díját is megkapta. 

Molnár Vilmos így vall kötetéről: „Csoma Sándor személyisége, jelleme, az, ahogy egész életét, teljes énjét alárendelte az általa kitűzött nagy célnak, szinte kéri, hogy legendákban is szerepeljen, mitikus hősként jelenjen meg különféle ‒ néha csodás, néha hétköznapibb ‒ történetekben. Meg aztán keveset is tudunk Csoma életéről, hosszú keleti útjáról, mivel a rá jellemző szerénységgel nem sokat beszélt és írt magáról, nem ezt tartotta fontosnak. Az általa írott nem túl sok levél egy része is elveszett, megsemmisült az idők során. A fehér foltokat próbáltam kitölteni a fantázia segítségével, egyfajta párhuzamos életrajzot kreálva neki. A könyvben szereplő történetek bővelkednek mesei elemekben, de a mesék, mint tudjuk, nem hazudnak, az emberi létezés esszenciája jelenik meg bennük. Egyfajta mitizálásról van szó, de nem valami ünnepélyes, hasfájós komoly pózba merevítésre kell gondolni, gyakran élek a humor eszközével is. Néha kicsit talán még karikírozom is Csoma alakját – de mindig nagy szeretettel és tisztelettel személye iránt.”

A Csíkszeredai Könyvvásáron a Hargita Kiadóhivatal látja vendégül a díjnyertes kötet szerzőjét, akivel Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélget csütörtök délután a színpadon.