Márton Evelin

Márton Evelin kolozsvári író, a két hetente megjelenő Helikon irodalmi folyóirat szerkesztője. Megjelent művei közt egyaránt találunk novellásköteteket (Bonjour Leibowitz, Macskaméz) és regényeket is (Papírszív, Szalamandrák éjszakái, Solea Minor), melyek legtöbbje a csíkszeredai Bookart Kiadó gondozásában jelent meg, de adott már ki kötetet román nyelven (ABC 80), és jelent meg regénye román fordításban is (Nopțile salamandrelor). 

Legújabb regénye, a Farkashab műfaját Márton Evelin archív naplóként nevezi meg. A szerző kiváló egyensúlyérzékkel építi fel az emlékezés terét, kaleidoszkópszerű, időben és térben ugráló prózája rugalmas és erős, akár a keresztespók hálója. A romániai ifjúság indián nyara, a késő nyolcvanas és kilencvenes évek ábrázolása pont úgy fénylik, ahogy az emléktereknek fénylenie kell – az ember otthon érzi magát a szövegben: bár másnak a világába invitálták, de a magáéra ismer benne.

A szerzőt a fennállásának 10. évfordulóját idén ünneplő Lector Kiadó látja vendégül, kötetéről pedig Gálfalvi Ágnes beszélget majd Márton Evelinnel szombaton délután a Csíkszeredai Könyvvásár színpadán.