Juhász Ferencné
dr. Kilián Katalin

Juhász Ferencné dr. Kilián Katalin orvos, immunológus, Juhász Ferenc (1928-2005) költő özvegye. 1978. augusztusi házasságuk óta a kétszeres Kossuth-díjas költő életművének gépelője, összeolvasója, halála után a hagyaték fő gondozója és szerkesztője. Munkájával segíti az új generáció irodalmi ismereteinek gyarapítását. Közreműködésével segítette a 2018-ban megjelent A mindenség szerelmese című filmet és könyvet, valamint a 2023-ban megjelenő Más Petőfi az enyém kötetet. Juhász Ferenc költő múzsájaként számos vers, eposz, prózai munka ihletője. 

Egy vélt adósság törlesztéseként jelenik meg 2023 tavaszán az a kötet, amely a két alkotót kapcsolja egymáshoz – a 95 éve született Juhász Ferencet és a 200 éve született Petőfi Sándort – összehasonlító irodalmi és költészeti szempontból. A Más Petőfi az enyém című kötetben a költői életek és életművek kerülnek valamiképp egymás mellé, illetve Juhász Ferenc Petőfihez szóló, őt megidéző, elemző írásai vannak bemutatva.

A Csíkszeredai Könyvvásáron szombat délután mutatják be Juhász Ferenc kötetét a Petőfi Kulturális Ügynökség  programsorozatának keretein belül Juhász Ferencné, Juhász Anna, Balázs Imre József és Szilágyi Enikő közreműködésével.