Horváth Benji

Horváth Benji Csiki László-díjas költő, író, fordító, énekes. A kolozsvári Helikon folyóirat, valamint az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége Hervay Könyvek sorozatának szerkesztője. A II. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság bajnoka. 2005 óta publikál, 2014 óta foglalkozik rendezvényszervezéssel, tehetséggondozással. A Beatwándor nevű audio-vizuális költészeti formáció énekese. Korábbi kötetei (A cseplini díva, 2009; Beatcore, 2015; az amnézia útja, 2016; A Dicsőséges Európa, 2018) után jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában az emlékmű a jövőnek.

Selyem Zsuzsa így ír az új kötetről: “Ha olyan időkben élsz, kedves olvasó, amikor a lady biztonságát az égvilágon semmi nem szavatolja, és hajlamos vagy félelemként letudni minden érzésedet, jó, ha ez a kötet a kezed ügyében van. Olvashatod ugyan benne, hogy minden okod megvan a félelemre, ennek mégis iszonyú sok árnyalata van: némelyik kimondottan vicces („egyelőre mindenki jót akar” vagy „Nárcisznak pánikrohama van”), némelyik zsivány („azért vagyunk a világon, hogy / valahol legyünk”), másmelyik meg azt mondatja: „te vagy a hibás, uram”. Ha pedig kihaltál, megvigasztal a hús, a bolond, a hold, a gyermek, a madár, a gyökér és a víz.”

A Csíkszeredai Könyvvásáron csütörtökön találkozhat a költővel a közönség egy hármas kötetbemutatón, ahol a Jelenkor Kiadó a fiatal költőgeneráció legnépszerűbb szerzőinek versesköteteit mutatja be, ahol a szövegeket a közös jegyeken túl a zene is összekapcsolja majd. 

Ezt követően az első nap estjének zárásaként a beszélgetéseknek otthont adó színpad slam poetry- és koncerttérré alakul át, ahol a Jelenkor Kiadó három meghívottja Mészáros Petivel kiegészülve önti szavakba, mit gondolnak a világról, közéletről, magánéletről, könyvekről, sőt, magukról a szavakról is. 

Horváth Benji a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat programján is részt vesz Karácsonyi Zsolt főszerkesztővel, Márton Evelin, Mărcuțiu-Rácz Dóra és Papp Attila Zsolt szerkesztőkkel együtt. A Helikon számos tematikus lapszámmal állt elő az utóbbi évben, és a Csíkszeredai Könyvvásár idei kiadásán elsősorban ezek a tematikus összeállítások kerülnek előtérbe. Mindezek mellett a Helikon és az Utunk több mint tízezer képet tartalmazó archív képanyagából készült pannókkal és sok multimédiás tartalommal várja a folyóirat az irodalom iránt érdeklődőket.