Botházi Mária

Botházi Máriát úgy ismerhetette meg az erdélyi olvasóközönség, mint azt az írót, ki nem fél már-már groteszk görbe tükröt tartani olvasói elé. A székelyudvarhelyi származású szerző jelenleg Kolozsváron él, tanít, szerkeszt és ír. Több neves erdélyi napilap, hírportál és tudományos folyóirat szerkesztője, illetve szerzője, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója. Két korábbi, karcolatokat és publicisztikákat tartalmazó kötete (Biorobot, Boldogság juszt is a tiéd) mellé érkezett most meg a Fűnyíró a Tündérkertben az előzőekhez hasonlóan, a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában. 

A könyv fülszövege alapján Botházi Mária új kötetének esszenciáját így fogalmazhatnánk meg: mi erdélyi magyarok vagyunk, és ezzel sok minden megmagyarázható. Például az, hogy miért foglalkoztat akár egy életen át a kivándorlás kérdése, miért tekintjük természetesnek azt, ha valami nehéz, és gyanúsnak, ha valami könnyű, miért viselünk mackónadrágot, ha otthon vagyunk, és miért mondjuk blokknak a panelházat. Egyáltalán: hogyan élünk, cselekszünk, gondolkodunk, és miért úgy, ahogy? A Fűnyíró a Tündérkertben karcolatai a hétköznapok erdélyi emberét láttatják különböző élethelyzeteiben, sok-sok humorral, iróniával, olykor pimaszul akár, de mindvégig derűvel és együttérzéssel. Vigyázat, evés közben olvasni veszélyes lehet!

A kötet kapcsán Günther Ottó beszélget majd Botházi Máriával az erdélyi létről, humorról és iróniáról, irodalomról, na meg a Tündérkert fűnyírójáról péntek délután a könyvvásár színpadán.