Beke Mihály András

Beke Mihály András író, újságíró, műfordító és kultúrdiplomata. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar–orosz szakán végzett, majd a Pázmány Péter KTE-n szerzett Európa-szakértő diplomát. Volt már a Magyar Televízió munkatársa (2003-2012), a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója (2003-2008), és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese (2013-2014). Diplomata 2014-től; a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztályán vezető főtanácsos és közigazgatási tanácsadó, illetve 2017 október elejétől a beregszászi Magyar Konzulátus első beosztottja. Korábban megjelent kötetei közt szerepel a Hunok Európában, Gondolatok a magyar kulturális diplomáciáról (2010), illetve Alain Minc Új középkor című fordítása.

Legújabb, „Nincsen számodra hely”. Válogatott esszék című kötetének szövegei Európa és a kultúrdiplomácia; a romániai magyarság sorsa; valamint Madách nagy műve: Az ember tragédiája üzenetei köré összpontosulnak. Valamennyi írásnak közös vonása a műveket alkotó személyiség erős történelmi jelenléte. Az esszékben az európai és az egyetemes lét értelmezésén túl a határon túli magyar sors történelmi tragikuma, abszurd és paradox jelenségei adják a megszólalás fő szólamát. A „Nincsen számodra hely” gondolatáig jutó, otthonát kereső identitás a szövegközi viharokban villámlásszerű fényeket gyújtva, a térben és időben ide-oda cikázva keresi a maga helyét. Egyszerre kutatja az otthonát a földrajzi-politikai és a virtuális: a nyelvi-kulturális dimenziókban. Az esszék alapkaraktere és az író intellektusának meghatározó belső világa valójában a Hol a hazám?; Hol az otthonom? kérdéseire való, feszült, fájdalmakkal teli – s a nemzeti kultúrát a középpontba állító – válaszkeresés.

Beke Mihály Andrást a Magyar Napló Kiadó látja vendégül a Csíkszeredai Könyvvásáron egy péntek délutáni könyvbemutatón, ahol a szerzővel Nemes Attila szerkesztő beszélget majd az esszékötetről a könyvvásár színpadán.