Bánki Zsolt

Bánki Zsolt Budapesten született 1964-ben. Diplomáját magyar nyelv és irodalom szakos tanárként és könyvtárosként szerezte, később hitoktatói abszolutóriumot, valamint informatikus-könyvtáros oklevelet is kapott.

Több neves könyvtárban dolgozott, többek között a Nemzeti Könyvtárban is.

1993-ban rövid, az MTA Történettudományi Intézetben töltött kitérő után az Országos Széchényi Könyvtárban helyezkedtem el, ahol napra pontosan tizenhárom évet töltöttem el. A Nemzeti Könyvtár az irodalom és a történelem kincsesbányája, ahol a gyűjtemény és a kollégák által rengeteget tanultam. Lehetőségem volt többek között Fried István, Melczer Tibor, Monok István, Juhász Gyula és Borsa Gedeon szellemi kisugárzásában gyarapodni.

2006-ban munkahelyet változtattam, és azóta a Petőfi Irodalmi Múzeumban dolgozom. Tizennégy évig vezettem a Múzeum Könyvtárát és felelős voltam a múzeumi informatikáért, az elmúlt évtől pedig a PIM Digitális Bölcsészeti Központjának igazgatói feladatát látom el. A Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai, szellemi otthonommá vált, és meghozta az alkotás lehetőségét, örömét is. Az irodalommal törődő munka életre hívta az alkotás vágyát és valóságát.

A Csíkszeredai Könyvvásáron Bánki Zsolt több év munkájának gyümölcsét, a Kicsi hűség c. regényét mutatja be.