André Ferenc

A csíkszeredai születésű André Ferenc költő, slammer, műfordító és szerkesztő, aki az idei könyvvásár egyik legsokoldalúbb meghívottja is egyben. Hogy miért? Csütörtökön egy közös könyvbemutatón találkozhat vele, Horváth Benjivel és Kemény Zsófival a közönség a Jelenkor Kiadó programján. Ezt követően az est zárásaként a beszélgetéseknek otthont adó színpad slam poetry- és koncerttérré alakul át, s az említett hármas Mészáros Petivel kiegészülve gondoskodik a csíkszeredai könyvünnep első estjének hangulatáról. Péntek délelőtt a költő még tanári köntösét is magára ölti: egy izgalmas, alternatív irodalomórára ülhetnek be vele a középiskolások a Fodor Sándor terembe.

A színpadon is otthonosan mozgó költő rendszeresen foglalkozik tehetséggondozással, irodalmi műhelyeket vezet magyar és román nyelven egyaránt. Folyóiratokat, köteteket szerkeszt, a Beatwandor formáció tagja, slam poetry bajnokság nyertese, MasterCard Alkotótárs ösztöndíjas és Pestext fesztivál szakmai díjas szerző, aki az idei Csíkszeredai Könyvvásár irodalmi és illusztrációs pályázatainak egyik zsűritagja, így a pályázó gyerekek is találkozhatnak vele a csütörtöki eredményhirdetésen a Szöcskedombon. 

Frissen megjelent kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című kötete nem más, mint az itt és most kísérlete, ahol a szerző burjánzó költészetében tárul fel az a sokirányú próbálkozás, mely a mai magyar valóság és a líra kapcsolatát térképezi fel. „André Ferenc olyan könnyedséggel és erővel egyesíti a lírai hagyomány igen távoli irányait, ahogy a hurrikán kap fel városokat, fenyveseket, ovis csoportot, üvegcserepet, éticsigát, Arany Jánost.” Simon Márton